MadziaK
Administrator
Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 14:44, 26 Paź 2010 Temat postu: zapiekanka z łososia |
|
|
Ciężki jest los admina . Skoro już mamy wątek kulinarny, wypada chyba coś napisać. Oto przepis na kultową w mojej rodzinie szwedzką zapiekankę z łososia.
Lax-pudding
6-8 sztuk ziemniaków
ok. 1/2 kg filetu z łososia bez skóry
3 łyżki masła
4 jajka
szklanka mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
siekany koperek (2 łyżki)
Ziemniaki szoruję szczotką i gotuję w mundurkach (mają być al dente, a więc nie za długo). Łososia myję, osuszam na papierowym ręczniku, usuwam ości i kroję delikwenta na dość grube ukośne plastry długości 3-4 cm. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i układam w nim warstwami pokrojone w plastry ziemniaki (z wrodzonego lenistwa raczej ich nie obieram twierdząc, że tak czynią Skandynawowie) i łososia. Całość zalewam szklanką mleka rozbełtanego z jajkami i szczyptą soli i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do ścięcia się masy jajecznej i uzyskania apetycznego złotobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika polewam roztopionym masłem i posypuję koperkiem. Podaję z ćwiartką cytryny, sałatą z sosem vinegret i kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Post został pochwalony 1 raz
|
|